Kineser och storstäder
Kina är världens folkrikaste stad och redan 1982 fanns der över en miljard kineser och 2002 1,3 miljarder. Det betyder att var femte människa är kines. Kinas språk kinesiska eller mandarin är världens största språk och barn som studerar i skolan måste lära in runt 2000 – 3000 tecken för att kunna läsa och skriva. Landet har inte så många ”jättestorstäder” trots att det är världens mest folkrika land. Chongqing, Shanghai, Beijing och Harbin är några av de få som har mellan 10-15 miljoner invånare. Chongqing har hela 30 miljoner invånare om man räknar in förorterna i omgivningen och städerna växer. Eftersom industrin ökar hela tiden öka även stadsbefolkningen. Redan bor 400 miljoner kineser i städerna och fler kommer det att bli. Shanghai är världens tredje största hamnstad. Staden har fast många olika smeknamn som tillexempel ”Orientens pärla” och ”Drakens huvud”. Staden ansågs förut som en ”slumstad” men liknar numera mer och mer som Manhattan eller Hong Kong när ständigt stora skyskrapor byggs. Höst är TV-tornet Orient Pearl med sina 450 m.
Kinas klimatzoner
Största delen av Kina liggen i den temperera zonen men trots det finns det många olika klimat upplevelser. Gränsen kallas Qin Ling Shan och delar upp landet i tre olika klimatgränser. I nordost är det tempererat klimat, i väster fastlandsklimat och i södra Kina är det i stort sätt subtropiskt och tropiskt klimat.
I östra delen av finns två olika klimat som Qin Lin Shan delar. I Nordost får man mycket kyliga vintrar eftersom det kommer kalluft från Sibirien. Vintrarna blir inte bara kalla utan även mycket torra eftersom den kalla luften innehåller lite med vatten.
Somrarna däremot är varma med en medeltemperatur på 25 grader och nederbörden är oregelbunden när den fuktiga monsunen för med sig regn. Ibland regnar det lite men ibland orsakar det till och med översvämningar.
Pandor
Pandan som även kallas jättepanda är en den enda arten i släkten ”Ailuropoda” som tillhör björnfamiljen. Pandan har även kallats bambubjörn tidigare. Tillskillnad från de andra björnarterna så är pandan växtätare och äter främst bambu. Nu för tiden finns bara pandor i Kina men förut fanns de utspridda över andra delar av Östasien.
Pandan lever helt själv och träffar endast andra pandor under parningsperioden. Djuret som till stort sätt är vit med några svarta fläckar är känt för sin lekfullhet och de många rörelser den kan utföra. En vanlig dag i en pandas liv går mestadels bara ut på att äta bambu och när den inte gör det brukar den ligga uppe på en tjock gren i ett träd och lata sig. Trots att den är så stor och tung är den en väldigt bra klättrare. Om den inte ligger och sover uppe i trädet kanske den är och simmar i en bäck eftersom djuret har en mycket bra simförmåga.
Pandan föder en till två ungar per år och ungarna brukar födas på avskiljda platser så som ett ihåligt träd. När det är dags att para sig träffas pandorna under en väldigt kort tid eftersom honan oftast bara är parningsvillig under en dag om året. Ungen föds efter 5 månaders gravitet och det kan hända att två ungar föds samtidigt men det är ytterst sällan.
Som de flesta vet att pandan är vald som symbol till världsnaturfonden WWF och det passar mycket bra eftersom pandan är utrotningshotad. Idag finns enligt officiella uppgifter mindre än 1 600 vilda pandor kvar i världen som lever utspritt i sex olika områden. Eftersom pandor lever enskilt händer det ofta att de parar sig med en släkting och därför får de ofta ärftliga sjukdomar och liknande. Flera försök för att rädda pandan har utfört men det största problemet är odlingen av den livsviktiga bambun. Dessutom jagas pandan för dess fina päls eller för att säljas levande. Pandan verkar dock ha ljusa framtidsutsikter eftersom den har en skapt övervakning eftersom den är utrotningshotat. Dessutom bor pandan högt uppe i bergen och det gör det svårt för tjuvskyttar att nå de.
Det här är Kina
Miljökostnaderna för Kinas tillväxt
Jordbävningar i Kina
Kina har historiskt drabbats av flest jordbävningar. Den senast stora jordbävningen inträffades i staden Sichuan den 12 maj 2008 klockan 14.28 lokal tid (06.28 GMT). Den officiella dödssiffran var 68 516 och skalvet kändes ända bort vid storstäderna Beijing och Shanghai där höghus svajade. Skalvet mättes till 7.5 på Richterskalan och efterskalven runt 6. Det var det största som drabbat landet sedan 1977 då jordbävningen i Tangshang, där hela 240 000 människor omkom.
Här inträffade skalvet i Sichuan.
De tre ravinernas damm
De tre ravinernas damm som ligger i sydvästra Kina mellan Hubei och Chongqing ansågs som världens största damm 2009. Dammen döptes efter De tre ravinerna där floden flyter igenom uppströms sett. Den är hela 2 309 meter lång och har en höjd på 185 meter och när dammen är färdigbyggt kommer den producera en niondel av Kinas elbehov vilket är enormt. Problemet är att vattenmagasinet troligen kommer att dränka stora delar av ravinerna och även många andra kulturella och arkeologiska miljöer uppströms. Detta gör att ca 1,4 miljoner människor kommer att vara tvungna att flytta på grund av den stigande vattennivån. Den 13 oktober 2007 rapporterade den kinesiska regeringen att ytterligare fyramiljoner invånare runt om floden måste förflyttas och det har lett till stora protester. Kina är trots allt ett enormt land och landets elbehov är mycket viktiga och man anser att detta skulle göra att översvämningar skulle minska. Detta är regeringens huvudargument men kritiker tycker att det är en stor risk om en eventuell jordbävning skulle inträffa och förstöra dammen. Detta skulle i så fall leda till en enorm katastrof.